Waarom verliezen vrouwen urine tijdens de zwangerschap?
Het komt vaak voor dat vrouwen last hebben van urineverlies of tijdens zwangerschap en erna. Onderzoek toont zelfs aan dat één van de drie vrouwen boven de 35 ongewenst urineverlies ervaart, inclusief licht urineverlies.
Hier gaan we kijken naar de oorzaken van urine-incontinentie tijdens zwangerschap en erna en we delen ook advies over hoe de blaascontrole te optimaliseren.
We zullen het hebben over:
- Waarom krijgen vrouwen te maken met urineverlies tijdens de zwangerschap?
- Verliezen vrouwen alleen maar urine tijdens de zwangerschap?
- Wat kunt u doen bij urineverlies tijdens de zwangerschap?
- Urineverlies na de zwangerschap
- Wat kunt u doen bij urineverlies na de zwangerschap?
Waarom krijgen vrouwen te maken met urineverlies na de zwangerschap?
Er zijn veel manieren waarop de zwangerschap invloed heeft op de blaas, waardoor we het gevoel hebben dat we vaker moeten plassen of waardoor we urineverlies ervaren. Dit zijn enkele redenen waarom dit gebeurt:
1. Uw lichaam produceert meer urine
In de loop van de zwangerschap neemt het bloedvolume toe, waardoor de nieren meer urine gaan produceren. Daardoor moet u vaker naar het toilet.
In de loop van de zwangerschap neemt het bloedvolume toe, waardoor de nieren meer urine gaan produceren. Daardoor moet u vaker naar het toilet.
2. Je blaas wordt samengedrukt
Naarmate uw baarmoeder uitzet door de groeiende baby geeft dit druk op uw blaas. Hoe groter de baby wordt, hoe meer uw blaas samengedrukt wordt. Daarom kan het lijken alsof u tijdens het derde trimester in de badkamer woont.
3. Uw hormonen maken alles zachter
De voortplantingshormonen maken de spieren, gewrichten en banden losser tijdens de zwangerschap, zodat uw lichaam rekt en voorbereid wordt op de bevalling. Deze hormonen maken ook de spieren die de urinestroom beheersen zwakker. Daardoor kan urineverlies optreden.
Voeg daar (een veel voorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap en na de bevalling) aan toe, en de druk op de bekkenbodem en blaas wordt nog groter. Zo krijgen de urinewegen minder steun, zodat u licht urineverlies ervaart, voor als u lacht, hoest of niest.
4. ‘s Nachts ligt u plat
Als u dan eindelijk kunt gaan liggen nadat u de hele dag een baby rondgedragen hebt, komt al het opgehoopte vocht in uw benen en voeten weer in de bloedsomloop terecht. Daardoor wordt meer urine aangemaakt, waardoor u ‘s nachts om de drie uur moet plassen.
Verliezen vrouwen alleen maar urine tijdens de zwangerschap?
Bij verlies van druppels tijdens uw zwangerschap gaat het hoogstwaarschijnlijk om urine. Als u een van de TENA inlegkruisjes gebruikt en het vocht geelachtig van kleur is, dan is het waarschijnlijk plas. Als u zich zorgen maakt dat u misschien vruchtwater verliest, neem dan contact op met uw arts of vroedvrouw – een snelle scan kan vaststellen of alles in orde is en u geruststellen.
Wat kunt u doen bij urineverlies tijdens de zwangerschap?
1. Maak uw bekkenbodem sterker
, waarbij u de bekkenbodem aanspant en weer ontspant, kunnen helpen om urineverlies te verminderen door de zwakke blaasspieren van je blaas te versterken. Dit geeft u de steun die u nodig hebt om het extra gewicht van een baby te dragen en gaat tegelijkertijd de verzachtende werking die uw hormonen op uw spieren en gewrichtsbanden hebben tegen.
De oefeningen om de blaas te versterken zijn echt heel eenvoudig en kunnen overal gedaan worden, thuis, in de bus, op het werk tijdens een saaie vergadering. De bekkenbodemoefeningen helpen om de bekkenbodem sterk en elastisch te houden voor een goede bloedcirculatie, wat de hersteltijd na de bevalling kan verbeteren. Lees dit artikel en ontdek hoe u de bekkenbodem oefeningen voor blaascontrole effectief kunt uitvoeren.
2. Neem de tijd om uw blaas helemaal leeg te maken
Als u voor het ontbijt al drie keer naar de wc bent geweest, kan het verleidelijk zijn om snel even te plassen, maar doe dat niet. Als er zelfs maar een beetje urine achterblijft in de blaas, heeft u meer kans op een urineweginfectie. Neem dus altijd voldoende tijd om de blaas helemaal leeg te maken. Een goede tip is om een beetje voorover te leunen. Dat is de beste houding voor het lichaam om de blaas helemaal leeg te kunnen maken.
3. Gebruik de juiste incontinentie-inlegkruisjes
Als u de juiste TENA inlegkruisjes gebruikt, voelt u zich veiliger als u moet hoesten, niezen, lachen of wat er ook gebeurt. Misschien denkt u dat gewone maandverbanden ook wel kunnen helpen, maar die bieden niet het juiste absorptieniveau. De inlegkruisjes zijn speciaal ontwikkeld voor het opvangen van urineverlies, en die bieden wel het juiste absorptieniveau. Als u licht urineverlies hebt, bieden TENA Discreet Ultra Mini incontinentie inlegkruisjes drie keer meer bescherming bij urineverlies, geurtjes en vocht dankzij de unieke microPROTEX™-technologie. Deze TENA inlegkruisjes zijn super absorberend en niet groter dan een maandverband.
4. Draag steunkousen
Om te voorkomen dat u ‘s nachts urine verliest of vaak naar de wc moet, kunt u steunkousen proberen. Trek die ‘s morgens aan, zodat het vocht niet de kans krijgt om zich op te hopen in de benen en voeten. Als u ‘s nachts gaat liggen, zal er minder vocht in de bloedsomloop terechtkomen.
Urineverlies na bevalling
Tegen de tijd dat de baby geboren moet worden, zijn uw organen (waaronder de blaas en urinebuis) veel verschoven om ruimte te maken voor dit nieuw leven. De rond de urinebuis, vagina en anus zijn uitgerekt, en ook de bevalling zelf vraagt veel van de bekkenbodem.
Dat kan allemaal leiden tot een , die kan aanhouden tot na de bevalling. Dit kan een paar weken duren. Het kan ook zijn dat u langere tijd af en toe een ‘ongelukje’ hebt.
Uw lichaam heeft gewoon even de tijd nodig om te genezen en zich weer aan te passen. Dat komt allemaal weer goed, en u kunt zelf het een en ander doen om uw symptomen te voorkomen, verminderen en beheersen. Maar als u zich zorgen maakt dat u een ernstiger probleem hebt, kunt u hier altijd over praten met uw arts.
Wat kunt u doen bij incontinentie na de zwangerschap?
1. Train uw
De voor vrouwen zijn niet alleen belangrijk tijdens de zwangerschap en de maanden na de bevalling, ze zijn belangrijk in elke levensfase.
Een sterke bekkenbodem is belangrijk om urine- en ontlastingsincontinentie te voorkomen en beheersen. Dat komt doordat de bekkenbodemspieren alle organen ondersteunen die zich daarboven bevinden, inclusief de blaas. Ze brengen ook de buikdruk in evenwicht. Als de buikdruk toeneemt (denk daarbij aan hoesten, niezen of iets zwaars tillen), zal een sterke bekkenbodem terugveren, zodat u geen urineverlies ervaart.
Het is goed om elke dag bekkenbodemoefeningen te doen. Als u onlangs bevallen bent, is het verstandig om de bekkenbodemoefeningen in het begin liggend uit te voeren, zodat u geen extra druk uitoefent op uw bekken. Na een tijdje kunt u de oefeningen vrijwel overal doen. Lees ons artikel met tips over hoe u de bekkenbodemoefeningen voor en na de zwangerschap veilig kunt uitvoeren.
2. Kies de juiste TENA incontinentieverbanden en TENA inlegkruisjes
Het loont de moeite om na de bevalling te investeren in TENA incontinentieverbanden die speciaal ontworpen zijn om urineverlies op te vangen.
In de weken na de bevalling heeft u TENA incontinentieverbanden nodig met een hoger absorptievermogen. TENA Discreet Protect+ verbanden sluiten geuren en vocht in, zodat u tot 12 uur lang droog blijft.
Als na verloop van tijd het urineverlies minder wordt, bieden TENA Discreet Ultra Mini incontinentie-inlegkruisjes drie keer meer bescherming bij urineverlies, geurtjes en vocht dankzij de unieke microPROTEX™-technologie. Deze TENA inlegkruisjes zijn super absorberend en niet groter dan maandverband.
Of als de huid wat gevoeliger is na de bevalling, zijn er ook TENA Lights Sensitive Normal incontinentie-inlegkruisjes. Vocht wordt direct geabsorbeerd, ze zijn zeer discreet en vrij van geur- en kleurstoffen voor een milde bescherming.
3. Je blaas trainen
In de latere stadia van de zwangerschap kan uw blaas niet meer zoveel urine bevatten als normaal, omdat hij beperkt wordt (lees: geschopt en samengedrukt) door uw baby. Het is heel normaal dat de blaas na de bevalling er weer aan moet wennen om meer urine vast te houden.
In de regel zou u tussen vier tot acht keer per dag, of om de vier of zes uur moeten plassen (gemiddelde blaasinhoud is rond de 300-500 ml.). Dus als u merkt dat u minder moet plassen, probeer dan om de tijd tussen toiletbezoeken te verlengen. Dit helpt om de blaas te trainen om meer urine vast te houden, terwijl u tegelijkertijd die belangrijke bekkenbodemspieren traint.
En als u ‘s nachts nog steeds wakker wordt om te plassen, probeer dan weer te gaan slapen zonder naar de wc te gaan. Soms kan het even duren voordat oude gewoontes slijten.
4. Raak niet in de verleiding om minder water te drinken
Het is de meest logische verklaring ter wereld; u moet vaker plassen, dus drinkt u minder water. Maar dat is nou precies wat u niet moet doen. Minder drinken kan leiden tot uitdroging, wat er op zijn beurt weer kan toe leiden dat uw urine geconcentreerder wordt. Dit kan de blaas irriteren, waardoor u zelfs als uw blaas niet vol is, de aandrang voelt om naar het toilet te gaan. Het is dus belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.
Water drinken is essentieel als u borstvoeding geeft. Het helpt ook bij de spijsvertering, verlicht en houdt uw urine gezond, waardoor u minder risico loopt op een urineweginfectie. Als u meer wilt weten over wat u moet doen als u een urineweginfectie krijgt, leest u ons artikel.
TENA helpt u tijdens en na de zwangerschap, met praktische tips over incontinentie tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Als u denkt dat u meer hulp nodig heeft, neem dan contact op met een zorgverlener, zoals uw huisarts. We hebben heel veel verschillende producten om u te helpen. Bekijk hier het volledige assortiment en stel gerust al uw vragen als u niet weet welk product voor u het meest geschikt is.