Taal
nl | fr

Vormen en oorzaken

Ongewenst en kunnen zich om verschillende redenen voordoen. Door te kijken met welke vorm van ongewenst urineverlies u te maken hebt en wat hiervan de oorzaak is kunt u sneller een geschikte behandeling vinden.

U bent niet de enige

1 op de 4 mannen* heeft te maken met ongewenst , waardoor het een veel voorkomend iets is. Natuurlijk verschilt ongewenst urineverlies per persoon, maar of u nu slechts met enkele druppels rekening moet houden of grotere gevallen van urineverlies, u kunt er van op aan dat er hulp beschikbaar is en dat er altijd manieren zijn om ongewenst urineverlies de baas te zijn.



* Gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd door Essity in 2012 onder mannen boven de 40 in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Rusland en Mexico. Beschikbare gegevens zijn niet gepubliceerd.

Praktijkverhaal

Het voelt goed om te weten dat ik niet de enige ben.

John

53

Wat veroorzaakt ongewenst urineverlies?

Om ervoor te zorgen dat de urinewegen goed functioneren, dienen de hersenen, de spieren en de zenuwen samen te werken om zo de urine in de blaas te houden en het niet los te laten totdat u klaar bent. Er bestaan echter vele factoren die dit proces kunnen verstoren.

Veel voorkomende oorzaken van ongewenst zijn:

  • Medicatie, zoals vochtafdrijvers kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een verhoogde kans op ongewenst urineverlies.
  • Urineweginfecties.
  • Tijdelijk verzwakte spieren door een operatie aan de prostaat.
  • Veranderingen in de grootte van de prostaat, bijvoorbeeld door een gezwollen , kunnen ervoor zorgen dat de urine geblokkeerd wordt.
  • Het hebben van overgewicht zorgt voor een grotere druk op de abdominale spieren en de bekkenspieren, wat het nog moeilijker maakt om ongewenst urineverlies te voorkomen.
  • Diabetes of neurodegeneratieve ziektes (Alzheimer bijvoorbeeld).

Zoals u ziet kan de achterliggende oorzaak van ongewenst urineverlies afhankelijk zijn van verschillende factoren. Daarom is het belangrijk om een grondige analyse van uw situatie te ondergaan zodat u de juiste behandeling toegewezen krijgt. Dit betekent dat het belangrijk is om een goede diagnose te krijgen van uw dokter.

Veel voorkomende soorten

Aandrangincontinentie

Aandrangincontinentie staat ook wel bekend als het hebben van een en dit is de meest voorkomende soort van ongewenst . Bij kunt u plotseling drang krijgen om te plassen, maar u kunt het niet ophouden tot u het toilet bereikt. Soms zult u meer dan 4 tot 8 keer per dag moeten plassen en dit kan ook 's nachts voorkomen. Dit heeft vaak te maken met het hebben van een vergroot of de nasleep van een prostaatoperatie.

Stressincontinentie

Wanneer u bij hoesten, niezen, lachen of bij het heffen van zware gewichten vaak last hebt van ongewenst , kunt u te maken hebben met . Dit is een aandoening die het meeste voorkomt bij mannen die onlangs een operatie aan de hebben ondergaan.

Nadruppelen

Nadruppelen houdt in dat er een paar druppels urine lekken nadat u naar het toilet bent geweest, zelfs als u hebt 'gewacht en geschud'. Er bestaan twee soorten van , en nadruppelen na afloop. Nadruppelen komt voor wanneer de blaas niet geheel leeg raakt terwijl u urineert. De urine stapelt zich in plaats daarvan op in de buis in de buurt van de blaas. Een veel voorkomende oorzaak is een vergrote of verzwakte .

Overloopincontinentie

Indien u last hebt van perioden met voortdurend of fluctuerend dan kunt u last hebben van . Dit wordt meestal veroorzaakt door iets wat de urinestroom tegenhoudt en dit zorgt ervoor dat de blaas overstroomt en gaat lekken.