Taal
nl | fr

Vragen van mantelzorgers beantwoord

Vragen van mantelzorgers beantwoord

3 op de 4 zeggen het niet prettig te vinden om niet te weten hoe ze voor een naaste moeten zorgen.1

Veel mantelzorgers zeggen dat ze zich niet goed voorbereid voelen en niet weten hoe ze aan de juiste informatie kunnen komen. 

TENA heeft wereldwijde fora voor mantelzorgers, sociale media-groepen en online onderwerpen van mantelzorgers bekeken om een eenvoudige gids te ontwikkelen die antwoord geeft op de belangrijkste vragen die veel mantelzorgers hebben. 

Deze uitgebreide gids is samengesteld om u te helpen bij het omgaan met vragen, overwegingen en bezorgdheden rondom de zorg voor een naaste. De gids zit boordevol nuttige tips, ondersteuning en hulpmiddelen die u kunnen bijstaan in de rol van mantelzorger.

1. Ondersteuning voor mantelzorgers

 
Een vrouw haalt de was uit de machine en geeft het aan haar moeder.

3 op de 5 mensen vinden het hun plicht om in de rol van mantelzorger te stappen als hun naaste ondersteuning nodig heeft.1

Ik ben nieuw in de wereld van mantelzorg en heb geen idee waar ik moet beginnen. Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar?

“Het is pas met dit project dat ik volledig erkend ben als mantelzorger. Ik vind het moeilijk. Veel mensen hebben het veel zwaarder en doen meer dan ik. Er zijn veel verschillende versies. Miljoenen mensen over de hele wereld doen een of andere vorm van mantelzorg.” – Rebecca, mantelzorger voor haar moeder Harriët

Als mantelzorger wilt u er zeker van zijn dat u uw naaste de best mogelijke zorg biedt. TENA biedt een schat aan digitale hulpmiddelen om nieuwe mantelzorgers te ondersteunen, waaronder uitgebreide gidsen en artikelen vol tips en praktisch advies. Bovendien kunt u altijd vertrouwelijk contact met ons opnemen.

Ik heb gehoord dat zorgplannen nuttig zijn voor mantelzorgers. Hoe maak ik een plan?

Mantelzorg kan veel taken op één dag omvatten. Maar geen twee dagen zijn hetzelfde, en soms vraagt u zich misschien af hoe u alles voor elkaar krijgt. Het kan nuttig zijn om een zorgplan te maken om meer controle over de situatie te krijgen. Een zorgplan is een samenwerkingsdocument dat meestal wordt opgesteld door de mantelzorger, de persoon die wordt verzorgd en een verpleegkundige of een andere zorgprofessional. Een zorgplan wordt afgestemd op de individuele behoeften van uw naaste. Het omvat persoonlijke details, medische informatie, welzijnsdoelen en een lijst met dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse taken kunnen (deze kunnen gebieden bestrijken zoals administratie, voeding- en hydratatiebehoeften, medische zorg, sociale zorg en psychologische zorg).

Het zorgplan fungeert als planner en organisatietool en helpt u te begrijpen wat u moet doen en wanneer. De handige zorgplangids van TENA bevat alles wat u moet weten om uw aanpak samen te stellen.

Mijn familieleden zijn het niet eens over de voorwaarden voor zorg. Hoe kunnen we een compromis bereiken?
Zelfs in harmonieuze families kan de persoon die de vaste mantelzorger is geworden zich overbelast voelen met verantwoordelijkheid. Het is belangrijk om eventuele familieconflicten zo snel mogelijk op te lossen, zodat uw naaste de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Voorbereiding en samenwerking zijn essentieel. Bijeenkomen met de familie en samen een zorgplan opstellen, is een geweldige manier om de zorgtaken te verdelen. Probeer open en eerlijk te zijn tegenover familieleden over welke taken haalbaar zijn voor u als mantelzorger, en waar u ondersteuning nodig hebt en anderen moeten inspringen. Als meningsverschillen in de familie een toenemende bron van spanning worden, kan het nodig zijn om een derde partij, zoals een vertrouwenspersoon of bemiddelaar, in te schakelen om u te helpen de situatie op te lossen.

2. Financiële steun voor mantelzorgers

 
Een vrouw helpt haar moeder een naaimachine in te rijgen.

Mantelzorg komt met een prijs. Bijna 1 op de 3 zegt dat hun rol als mantelzorger druk heeft gezet op hun financiële situatie, en meer dan 1 op de 5 voelt dat hun carrière negatief is beïnvloed door hun rol als mantelzorger. 1

Welke financiële ondersteuning is er voor mantelzorgers?

Met de stijgende kosten van levensonderhoud is het belangrijk om te weten welke financiële ondersteuning er beschikbaar is voor mantelzorgers. Dit is vooral nuttig voor mantelzorgers met een laag inkomen, en voor degenen die werken of al met pensioen zijn. Financiële ondersteuning voor mantelzorgers varieert van land tot land. Zoek online om meer te ontdekken over overheidsfinanciering voor mantelzorgers om te zien of u ervoor in aanmerking komt. In sommige landen kunnen ziektekostenverzekeringen of ziekenfondsen ook financiële ondersteuning bieden. Daarnaast kunt u contact opnemen met mantelzorgorganisaties en/of weldadigheidsinstellingen die u mogelijk kunnen helpen of de juiste weg wijzen. In een aantal landen komen dierbaren die last hebben van in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoeding voor hun beschermende producten.

Kan ik betaald worden om fulltime mantelzorger te zijn?

In bepaalde gevallen is er recht op financiële ondersteuning als uw naaste complexe- of fulltime zorg nodig heeft. Voor hulp bij huishoudelijke uitgaven tot pensioenondersteuning, er zijn verschillende opties beschikbaar die van land tot land verschillen. Raadpleeg de website van de (lokale) overheid om meer te ontdekken over financiële ondersteuning voor fulltime mantelzorgers of bespreek het met uw huisarts of een andere medisch professional om meer te weten te komen.

3. Praktische ondersteuning voor mantelzorgers

 
Een lachende man zit buiten en helpt zijn tienerdochter te eten.

De praktische kant van de zorg voor iemand kan verwarrend zijn voor degenen die nieuw zijn in de wereld van mantelzorg. Bijna 2 op de 5 mensen zeggen niet te weten waar of hoe ze ondersteuning of advies kunnen krijgen als ze mantelzorger worden.

Hoe kan ik het huis veilig maken?

Als u de zorg heeft voor een naaste, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de woonomgeving comfortabel en veilig is. Afhankelijk van de specifieke behoeften van de persoon, kan het nodig zijn om aanpassingen te doen in huis om gezondheids- en veiligheidsrisico's te minimaliseren.

Wanneer iemand bijvoorbeeld minder mobiel is of moeite heeft met lopen, kunnen hulpmiddelen zoals leuningen of een traplift de levenskwaliteit verbeteren. Het is essentieel om de leefomgeving af te stemmen op de individuele behoeften van uw dierbare. Extra verlichting kan ook helpen om objecten beter zichtbaar te maken op de looproutes die uw naaste gebruikt.

Door risico's in de woonomgeving te beperken, wordt uw taak als mantelzorger een stuk eenvoudiger. Als u thuis voor een naaste zorgt, zijn er mogelijkheden om de leefruimte aan te passen zonder dat het aanvoelt als een ziekenhuis. In de TENA-gids 'Veiligheid in huis' vindt u meer tips om de woning toegankelijker te maken.

Ik wil ervoor zorgen dat de fysieke gezondheid van mijn naaste optimaal is. Waar vind ik voedings- en bewegingsplannen?
Goede voeding en voldoende hydratatie zijn essentieel voor verschillende aspecten van de gezondheid. Uw dierbare is mogelijk afhankelijk van u, niet alleen voor het verstrekken van maaltijden en drankjes, maar ook voor hulp bij het eten en drinken. Als het gaat om voeding en hydratatie, is er geen aanpak die voor iedereen geschikt is. Daarom is het belangrijk om een huisarts en/of bijvoorbeeld een diëtist te raadplegen. Zij kunnen helpen bij het opstellen van een plan op maat om de fysieke gezondheid van uw naaste te behouden.
Ik maak me zorgen over het optillen van mijn naaste. Hoe kan ik mezelf en mijn naaste beschermen?

Voor iemand zorgen kan veel tillen, bukken en verplaatsingen met zich meebrengen. U moet hen misschien helpen in of uit bed te komen of hen helpen bij het aankleden. Iemand fysiek assisteren en ondersteunen op deze manier kan een zware taak zijn, dus zorg ervoor dat u de juiste technieken gebruikt bij het tillen van uw dierbare, om zowel uw gezondheid als die van uw naaste te beschermen. Algemene regels zijn:

  • Til nooit boven schouderhoogte
  • Houd uw voeten stabiel en zorg ervoor dat u een goede grip hebt voordat u gaat bewegen
  • Houd het gewicht zo dicht mogelijk bij u om gemakkelijker te kunnen tillen
  • Vraag uw huisarts of een medische professional om deskundig advies over hoe u uw naaste volgens hun persoonlijke behoeften het beste kunt optillen en hoe u ongelukken kunt voorkomen

Om te weten te komen hoe u uw zorgomgeving ergonomischer kunt maken voor zowel u als uw dierbare, lees de praktische tips van TENA. U kunt ook hulpmiddelen zoals een verhoogde toiletzitting in het huis installeren om het gemakkelijker te maken uw dierbare te helpen met mobiliteit. Praat met een thuisverpleegkundige, de (huis)arts of een ergotherapeut om meer te weten te komen over ergonomische hulpmiddelen.

4. Emotionele steun voor mantelzorgers

 
Een uitgeputte vrouw die alleen in een wasruimte zit.

Emotionele problemen kunnen gevolgen hebben voor zowel de persoon voor wie gezorgd wordt als voor de mantelzorger. Ongeveer 47% van de mantelzorgers heeft depressieve gevoelens, waarbij bijna 3 op de 5 het gevoel hebben dat medische zorg nodig is om de geestelijke gezondheid te behouden.1

Hoe kan ik de geestelijke gezondheid van mijn naaste ondersteunen?

Het ondersteunen van iemand met psychische problemen kan een uitdagende taak zijn voor mantelzorgers. Wanneer u bezorgd bent over het mentale welzijn van uw dierbare, is het cruciaal om zo spoedig mogelijk professioneel advies in te winnen bij een deskundige. Als er bij uw naaste een specifieke psychische aandoening, angst of depressie is vastgesteld, kan inzicht in de details van de diagnose u helpen om gepaste ondersteuning te bieden.

Wat kan ik doen als mijn naaste geen hulp wil?

In sommige gevallen kan een persoon die hulp nodig heeft moeite hebben om de realiteit van zijn of haar behoeften te accepteren. Probeer erachter te komen waarom men hulp weigert. Voelt men zich tot last? Is men bang voor verandering? Heeft het verlies van onafhankelijkheid invloed op de geestelijke gezondheid? Als u het perspectief en de motivaties begrijpt, zal het gemakkelijker zijn om een strategie te bedenken die voor u beiden werkt. Of het nu gaat om het voorzichtig formuleren van suggesties of het voeren van een eerlijk gesprek, een empathische benadering is aan te raden als u als mantelzorger op weerstand stuit.

Bij mantelzorg zijn uw lichaamstaal en toon erg belangrijk. De persoon die u helpt, zal uw ontspannen, kalme en vriendelijke benadering hoogstwaarschijnlijk spiegelen, dus probeer het hoofd koel te houden, zelfs op moeilijke momenten. Als uw naaste een slechte dag heeft, kun u proberen hem of haar af te leiden door positief te praten over dingen die men leuk vindt. Haal bijvoorbeeld speciale herinneringen op of bespreek onderwerpen die men in het verleden leuk vond. Als uw naaste standvastig is in het weigeren van hulp, moet u mogelijk een professional inschakelen.

Hoe ga ik om met uitdagend gedrag?

Als mantelzorger kunt u te maken krijgen met stemmingswisselingen of moeilijk gedrag van uw naaste. Dit is heel normaal en kan vaak worden opgelost door uw familielid de ruimte te geven, dingen te bespreken, ze aan het lachen te maken of ze af te leiden, afhankelijk van de situatie.

Over het algemeen is het voorkomen van uitdagend gedrag de beste manier van handelen. Mensen die zorg nodig hebben, ervaren vaker gevoelens van eenzaamheid en verveling die bijdragen aan een slecht humeur. Uw naaste aanmoedigen om met familie en vrienden om te gaan en (indien mogelijk) of hun tijd te besteden aan verrijkende activiteiten zoals wandelen, tuinieren, puzzelen of hersenkrakers, kan een nuttige manier zijn om uitdagend gedrag te minimaliseren.

Als stemmingswisselingen uit de hand beginnen te lopen of uitdagend gedrag vaker begint voor te komen, is het belangrijk om erachter te komen waarom. Vraag advies aan een huisarts of andere medisch professional als u niet zeker weet wat u moet doen.

Als uw naaste een aandoening zoals dementie heeft, is uitdagend gedrag een veel voorkomend symptoom. Wanneer naasten boos of agressief worden, kan dat heel vervelend zijn, maar bedenk dan dat het gedrag het gevolg is van de ziekte en niet persoonlijk op u gericht is. Als mantelzorger is het cruciaal om hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Dat kan in de vorm van een therapeut of andere externe ondersteuning. Er zijn diverse online bronnen beschikbaar, waaronder gratis telefonisch advies en begeleiding via organisaties die mantelzorgers bijstaan.

Het is ook essentieel om een vertrouwenspersoon te vinden bij wie u openhartig uw ervaringen kunt delen. Naast het doorbreken van gevoelens van eenzaamheid die vaak gepaard gaan met de mantelzorgrol, kan het uiten van emoties aan iemand die je vertrouwt helpen bij het verwerken ervan en het vinden van de nodige ondersteuning. Online gemeenschappen voor mantelzorgers bieden een plek om in contact te komen met lotgenoten en ervaringen uit te wisselen. 

Hoe kan ik als mantelzorger voor mijn eigen geestelijke gezondheid zorgen?

Zorgen voor een naaste kan een positieve en lonende ervaring zijn. Het kan ook veel uitdagingen met zich meebrengen. Het is belangrijk om als mantelzorger voor uw eigen geestelijke gezondheid en welzijn te zorgen. Zo is het belangrijk dat u gezonde, voedzame maaltijden eet, goed gehydrateerd blijft, voldoende slaapt en beweegt, een actief sociaal leven onderhoudt en uw eigen persoonlijke ambities buiten de zorgtaken niet uit het oog verliest.

Ik voel me overweldigd. Waar kan ik terecht voor hulp?

Geen enkele mantelzorgsituatie is gemakkelijk. U bent ook maar een mens, en het is normaal dat u dagen hebt waarop u zich opgebrand of overweldigd voelt door de hele situatie. Het is belangrijk om te weten dat het vragen om hulp bij vrienden of familie geen teken van zwakte is. Integendeel, het kan u de vrije tijd geven die u nodig hebt om te ontspannen. Hierdoor zult u de energie krijgen die u nodig hebt om voor uw naaste te zorgen. Hier zijn enkele veelvoorkomende zorgen die mantelzorgers aangeven:

  • Zich gestrest en bezorgd voelen over hun naaste
  • Moeite hebben om tijd voor uzelf en leuke activiteiten te vinden
  • Gevoelens van isolement en eenzaamheid ervaren
  • Zorgen over geld hebben
  • Moeite hebben met slapen
  • Gevoelens van schuld of frustratie ervaren

Als u een van de bovenstaande gevoelens ervaart, is het belangrijk om voldoende rust te nemen en uw zorgen met een familielid of vriend te bespreken.

Mijn familie en vrienden begrijpen niet wat ik doormaak. Waar kan ik een ondersteunend netwerk vinden van mensen die zich in dezelfde situatie bevinden als ik?

“Normaal gesproken, wanneer mensen mij zien, zien ze alleen de lachende Simone. En de meeste mensen zien graag de vrolijke Simone, omdat we nu eenmaal zo zijn. We geven de voorkeur aan vrolijke mensen. We willen niet dat iemand ons humeur negatief beïnvloedt.” – Simone, mantelzorger voor haar man James

Als u de primaire mantelzorger bent van een naaste, kan het moeilijk zijn voor andere mensen die dicht bij u staan om de zwaarte van de verantwoordelijkheid en de dagelijkse uitdagingen die u tegenkomt te begrijpen.

Hoewel het niet gemakkelijk is, schilder niet altijd een glimlach op uw gezicht als u zich overweldigd voelt. Probeer met uw familie te praten om hen te laten weten wanneer u het moeilijk hebt of extra hulp nodig hebt.

Ik heb het gevoel dat mijn eigen leven op de tweede plaats komt. Waar kan ik iemand vinden die dit begrijpt?

“We zijn vorige week uit huis gegaan. Je moet je vleugels spreiden en je eigen ding doen. Nu heb ik mijn eigen gezin, maar we zullen altijd dichtbij elkaar blijven. Ik wil niet dat mijn vader en moeder het gevoel hebben dat we hen in de steek laten en niet meer zullen helpen. We zullen er altijd zijn om te helpen wanneer we kunnen.” – Chloe, mantelzorger voor haar zus Phoebe

Uw mantelzorgrol mag uw leven niet overnemen. Als u besluit zorgtaken op u te nemen, mag dit niet ten koste gaan van uw eigen ambities en dromen. Als u het gevoel hebt dat u ruimte nodig hebt of dat u de normale dagelijkse activiteiten zoals het zien van uw vrienden of het bijhouden van een hobby mist, is dit een teken dat u uw zorgplan moet herzien en taken en verantwoordelijkheden met anderen moet delen. Als dit niet mogelijk is, spreek dan met een medisch professional die u naar meer ondersteuning kan verwijzen.

Ik heb moeite om me aan te passen aan mijn nieuwe rol als mantelzorger. Wat moet ik doen?
Het is normaal dat uw relatie met uw naaste verandert of dat het voelt alsof de rollen worden omgedraaid, vooral als u jong bent en voor een ouder familielid zorgt, zoals een ouder of grootouder. Het is voor u beiden mogelijk moeilijk om u aan te passen aan deze relatie, of zelfs gênant. Wees erop voorbereid dat het in het begin ongemakkelijk kan zijn wanneer uw naaste hulp nodig heeft bij het wassen of aankleden. En probeer te onthouden dat hoewel uw naaste op u rekent, het belangrijk is dat u ook tijd vrijmaakt voor uzelf. Om meer te weten te komen over het type ondersteuning dat beschikbaar is, voor jonge of nieuwe mantelzorgers, bekijk het deskundige advies en de tips van TENA over wat u kunt verwachten.

5. Zorgen voor iemand met incontinentie

 
Close-up van een absorberend verband rond de enkels van een oudere persoon die op een bed zit.

2 op de 5 mensen denken dat er geen ondersteuning is voor het bieden van onbetaalde zorg of mantelzorg.1

Hoe kan ik de verschillende soorten incontinentie begrijpen?

beschrijft het onvrijwillig verlies van urine. Er zijn verschillende soorten incontinentie:

  • treedt op wanneer men lacht, hoest of niest en wordt vaak veroorzaakt door zwakke (bekkenbodem)spieren die de blaas en urinebuis zouden moeten ondersteunen.
  • of een ‘overactieve blaas’ beschrijft de regelmatige en plotselinge behoefte om te plassen zonder enige waarschuwing.
  • is een combinatie van de twee.
  • Mannen met een vergrote kunnen last hebben van na het plassen, 's nachts vaak naar de wc moeten, een zwakke urinestraal hebben of regelmatig het toilet moeten bezoeken.
  • Post-mictie is urineverlies dat optreedt na het plassen. Het komt vaker voor bij mannen, maar vrouwen kunnen er ook last van hebben.

Overleg met de huisarts om te bepalen welk type incontinentie uw naaste heeft. Hoewel een medisch professional de definitieve diagnose stelt, biedt TENA ook informatie over de verschillende soorten incontinentie en hoe u hiermee om kunt gaan als mantelzorger. Als u eenmaal begrijpt wanneer incontinentie optreedt en hoeveel urineverlies er is, kunt u de TENA Productkiezer gebruiken om het juiste incontinentieproduct te vinden. Dit zal helpen de aandoening effectiever te beheersen, waardoor de persoon die zorg ontvangt zich comfortabeler en zelfverzekerder voelt.

Welke opties zijn er voor het behandelen en beheersen van de incontinentie van mijn naaste?

Incontinent zijn betekent niet dat uw naaste de controle heeft verloren. kan immers iedereen overkomen. Als uw naaste nog geen (huis)arts heeft bezocht, maak dan zo snel mogelijk een afspraak.

Na bevestiging van de diagnose kan een medisch professional een behandeling en/of een incontinentieproduct aanbevelen. Men zal doorgaans eerst de minst ingrijpende oplossing aangeven. Mogelijke behandelingen in het begin zijn aanpassingen in de dagelijkse routine, specifieke oefeningen voor de onder leiding van een gespecialiseerde kinesist, of het gebruik van medische hulpmiddelen (zie hieronder). Als dit niet werkt, kan de arts mogelijk doorverwijzen naar een specialist.

TENA-producten zijn ontworpen om incontinentie gemakkelijk te helpen beheersen. Ze bieden ultieme bescherming en comfort.

Hoe weet ik of mijn naaste moet worden verschoond?

Als de persoon voor wie u zorgt last heeft van , is het van belang om het incontinentieproduct op tijd te verschonen om lekkages te voorkomen en de huid gezond te houden. De oudere huid is immers kwetsbaar en door incontinentie kan deze nog zwakker worden. Maar te vaak verschonen is ook niet de bedoeling. Dat brengt onrust met zich mee. Ga ervan uit dan met het juiste product uw naaste zo’n 3 producten per 24 uur nodig heeft.

Als u weet hoe u de producten van uw naaste op de juiste wijze kunt verschonen, gaat dat in de praktijk steeds makkelijker en sneller, wat helpt om eventuele schaamte te beperken. Als u nog steeds niet zeker weet wat u moet doen, zoek dan de hulp van een professional, die u kan laten zien hoe u op een waardige manier voor intieme hygiëne kunt zorgen.

Het vinden van het juiste incontinentieproduct is de eerste stap.

Hoe vaak legen de meeste mensen hun blaas?

Voor de meeste mensen is het normale aantal keren per dag om te plassen tussen de 6-7 keer in een periode van 24 uur. Alles tussen 4-10 keer wordt als normaal beschouwd. Om toiletbezoeken 's nachts te beperken, probeer dan 2-4 uur voor het slapengaan niets meer te drinken.

Is er een verband tussen urineweginfectie en incontinentie?

Urineweginfecties (UWI’s) ontstaan wanneer schadelijke microben hun weg vinden naar de lagere of hogere urinewegen. UWI’s komen vaker voor bij mensen met , en vrouwen hebben meer kans op een UWI dan mannen. Veel mensen met incontinentie zijn ouder en kunnen ook kwetsbaar zijn en vatbaarder voor infecties. De relatie tussen fecale incontinentie en UWI is nog sterker. Vanwege het hoge bacteriegehalte is besmetting met ontlasting een groot infectierisico.

Goede mantelzorg betekent zorgen voor een oplossing op maat voor iemands specifieke behoeften en voorkeuren. Elk zorgplan moet de juiste routine voor toiletbezoek, het juiste incontinentieproduct (juiste type/maat/absorptieniveau) en de juiste verschoningsroutine bevatten, aangepast aan de unieke behoeften van die persoon. Het is belangrijk om uw naaste regelmatig te checken op verzadiging van het incontinentieproduct. Houd de intieme huid schoon zodat de huid gezondheid behouden blijft en urineweginfecties worden voorkomen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn naaste een urineweginfectie krijgt?

U kunt als mantelzorger de volgende dingen doen om de kans te verkleinen dat uw naaste een urineweginfectie (UWI) ontwikkelt:

  • Zorg ervoor dat uw naaste gehydrateerd blijft en voldoende water drinkt.
  • Zorg ervoor dat verzadigde, natte incontinentieproducten op tijd verwisseld worden.
  • Gebruik incontinentieproducten met eigenschappen die de huid droog houden, zoals TENA-producten. Alle TENA-producten bieden drievoudige bescherming tegen doorlekken, geurtjes en een vochtig gevoel. Zo blijft uw naaste 24 uur per dag droog, veilig en vol vertrouwen.
  • Ontwikkel een routine voor toiletbezoek en zorg ervoor dat uw naaste zijn of haar blaas en darmen elke keer dat ze het toilet bezoeken volledig leegt.
  • Vermijd constipatie en diarree. Zorg voor een regelmatige stoelgang door uw naaste voldoende te laten drinken. Ook het eten van voldoende vezels is hierbij heel belangrijk.
  • Veeg na de stoelgang van voren naar achteren om te voorkomen dat darmbacteriën bij de urinebuis terechtkomen.
  • Verwijder onmiddellijk producten die vervuild zijn met ontlasting (van voren naar achteren).
  • Vermijd traditionele (agressieve) zeep bij de gevoelige gebieden rondom de geslachtsdelen, omdat die de natuurlijke pH-waarde van de huid kan verstoren en irritatie kan veroorzaken. Kies voor zachte verzorgings- en reinigingsproducten van TENA ProSkin met een lage pH (pH 4,0-5,0). Dit is vooral belangrijk voor de oudere en gevoelige huid.
  • Gebruik TENA ProSkin Wash Cream  voor het reinigen van de kwetsbare huid en TENA ProSkin Barrier Cream voor extra bescherming.
  • Droog de huid na het reinigen en voordat u een nieuw incontinentieproduct gebruikt, want bacteriën groeien beter op vochtige plekken. Zorg ervoor dat de intieme huid kan ventileren om de gezondheid van de huid te behouden.
Hoe kan ik me in elke situatie voorbereiden op lekkages bij incontinentie?

Veel leeftijdsgebonden ziekten kunnen veroorzaken naarmate we ouder worden. Soms zijn ongelukjes eenmalig. Als u echter merkt dat uw naaste vaker ongelukjes heeft, onderneem dan stappen om de incontinentie onder controle te krijgen. Er zijn een paar dingen die u als mantelzorger kunt doen om incontinentie te beheersen:

  • Voorkom onnodige lekkages door regelmatig naar het toilet te gaan.
  • Praat met een medisch professional om een juiste diagnose van de incontinentie te krijgen.
  • Beperk het drinken van diuretica (koffie, thee, alcohol) omdat te veel cafeïne aandrang kan geven.
  • Zorg voor een voedingsrijke voeding die regelmatige stoelgang bevordert (en daarmee fecale lekkage voorkomt).
  • Neem altijd incontinentieproducten mee, zoals TENA, voor het geval er een ongelukje gebeurt.
  • Neem buitenshuis altijd reserveondergoed/-kleding mee.
  • Als iemand last heeft van nachtelijk plassen (nycturie), probeer dan de vochtinname 's avonds voor het slapengaan te beperken. Maar zorg ervoor dat men niet uitgedroogd raakt.

6. TENA producten gebruiken

 
Het TENA ProSkin-productassortiment

Velen van ons krijgen in de toekomst te maken met mantelzorgtaken. 1 op de 4 mensen heeft al een informele zorgtaak. TENA-producten zijn perfect om mantelzorgers en hun naasten te ondersteunen.1

Welk type TENA-product moet ik voor mijn naaste gebruiken?

Aangezien er meerdere soorten incontinentieproducten zijn, vraagt u zich misschien af welke het beste past bij de behoeften van uw naaste. TENA biedt verschillende typen incontinentieproducten in verschillende maten en in verschillende absorptieniveaus. Het is belangrijk om te bepalen welk absorptieniveau en welke maat het meest geschikt is. Een te groot product kan lekkage geven, een te klein product zal oncomfortabel zijn voor uw naaste. U kunt de TENA Productkiezer gebruiken om u te helpen beslissen welk type product geschikt is.

Waar kan ik TENA-producten kopen?

TENA-producten vindt u in de meeste supermarkten, apotheken en medische speciaalzaken. Supermarkten bieden meestal een TENA basisassortiment aan, terwijl apotheken en medische speciaalzaken doorgaans een breder aanbod hebben. Als een apotheek of medische speciaalzaak een bepaald TENA-product niet op voorraad heeft, kunnen zij deze meestal voor u bestellen. U kunt TENA-producten ook online bestellen.

Hoewel mantelzorg geven heel uitdagend kan zijn, kan het ook veel voldoening geven. TENA wil u graag helpen een goede, zelfverzekerde en gelukkige mantelzorger te worden. Dankzij de jarenlange ervaring in incontinentie- en huidverzorging kunnen wij u adviseren en ondersteunen voor het geven van mantelzorg. Ontdek meer over zorgen voor uw naaste.

7. De huid van uw naaste beschermen

 
Een vrouw die lotion aanbrengt op het bovenlichaam van haar man die in een rolstoel zit.

Waarom is het belangrijk om TENA ProSkin huidverzorgingsproducten te gebruiken op de gevoelige huid van mijn naaste?

Er zijn veel factoren die de gevoeligheid van de huid kunnen beïnvloeden. Naarmate we ouder worden, verliest onze huid op natuurlijke wijze vet, waardoor ze dunner en zwakker wordt. Dit betekent dat het langer duurt voordat wonden en schrammen genezen. Het goede nieuws is dat u de huid van uw naaste gezond kunt houden door producten te gebruiken die zijn goedgekeurd door Skin Health Alliance. Ze zijn speciaal samengesteld voor de gevoelige huid. Meer informatie over het verzorgen van een gevoelige huid is te vinden in de TENA Hygiënegids.

Wat is incontinentie-gerelateerde dermatitis en hoe kan ik dit voorkomen?

Incontinentie-gerelateerde dermatitis (IAD) is een vorm van dermatitis die ontstaat door blootstelling aan urine of ontlasting. Om de gezondheid van de huid te behouden, zorg ervoor dat u zich houdt aan de routines voor toiletbezoek en de tijden voor verschoning die in het zorgplan staan. Desondanks kan er altijd een ongelukje gebeuren, dus controleer uw naaste regelmatig om er zeker van te zijn dat ze schoon en comfortabel zijn. Het gebruik van TENA huidverzorgingsproducten en goede huidverzorgingsroutines kunnen helpen de huid gezond en beschermd te houden. Observeer de huid dagelijks en inspecteer op roodheid, jeuk of huidirritatie, wat tekenen van IAD kunnen zijn. Naast een goede huidverzorging, voldoende circulatie en ventilatie, kunnen goede voeding en hydratatie de huid gezond houden. TENA incontinentieproducten zijn ademend!

Ik heb gehoord dat doorligwonden een bedreiging vormen voor het comfort van mijn naaste. Hoe kan ik ze helpen voorkomen?

Doorligwonden, ook wel decubitus genoemd, zijn verwondingen aan de huid en het onderliggende weefsel als gevolg van langdurige druk op de huid. Als uw naaste bedlegerig of immobiel is, neemt de kans op doorligwonden toe. Gelukkig kunt u actie ondernemen om deze problemen te voorkomen en het ongemak te verlichten. Verplaats uw naaste regelmatig om de druk op de huid te verminderen. U kunt ook investeren in speciale kussens of een matras dat is ontworpen om de druk te verlichten. U beschermt de huid bovendien tegen doorligwonden door de incontinentieproducten regelmatig te verschonen en TENA ProSkin Barrier Cream te gebruiken. Vergeet niet om de huid van uw naaste regelmatig te controleren op tekenen van decubitus of incontinentie-gerelateerde dermatitis.

Gerelateerde artikelen

Bronnen

1) TENA wereldwijd onderzoek naar houdingen en bewustzijn ten opzichte van mantelzorg onder de algemene bevolking. Juli 2022 Polen, Canada, Frankrijk, VK, VS. In elk land zijn meer dan 1000 mannen en vrouwen (18+) geïnterviewd.