Veelvoorkomende soorten incontinentie
U wilt uw naaste de beste zorg bieden. Dan is het nuttig om te weten welke bepaalde vorm van uw naaste heeft. Met deze informatie bent u beter in staat om de juiste producten te bieden voor hun situatie. En hen te helpen beter om te gaan met hun incontinentie. Zodat zij zich comfortabel en zelfverzekerd kunnen voelen.
Hieronder worden zeven soorten incontinentie en de verschillende oorzaken en symptomen omschreven. Sommige treden op bij vrouwen, andere komen alleen voor bij mannen. De meest gebruikelijke vormen zijn en – het is ook mogelijk om een combinatie van deze twee te hebben.
Stress-urine-incontinentie (SUI)
Dit wordt gewoonlijk afgekort naar en is de meest voorkomende vorm van bij vrouwen. Ongeveer 10% van de incontinentiegevallen bij mannen is van deze soort. Het komt vaak voor wanneer de bekkenbodemspieren die de blaas ondersteunen, verzwakt raken. Wanneer iemand lacht of hoest wordt de druk op de blaas verhoogd. De bekkenbodemspieren kunnen niet genoeg samenknijpen om alle urine binnen te houden. Dus er lekt een beetje naar buiten. Meestal gaat het om een kleine hoeveelheid, maar in sommige gevallen kan het meer zijn.
Vrouwen – Stressincontinentie komt het vaakst voor bij vrouwen tijdens de zwangerschap, na een bevalling en bij een leeftijd van boven de 40. Op deze tijden zijn de vaak beschadigd en/of verzwakt. Vrouwen kunnen deze vorm van incontinentie echter op elke leeftijd ervaren. Een op de drie vrouwen heeft het op een bepaald moment in hun leven. Het komt vaak voor bij jonge vrouwen tijdens het sporten.
Aandrangincontinentie
Dit staat ook bekend als een ‘overactieve blaas’. Het komt voor wanneer iemand plotseling aandrang voelt tot urineren en de blaas automatisch urine afscheidt, zonder dat dit kan worden tegengehouden. Meestal krijgt de persoon bijna of geen waarschuwing. Het kan om een vrij grote hoeveelheid urine gaan. De gemiddelde persoon leegt zijn of haar blaas tussen de vier en acht keer per dag. Moet uw naaste vaker dan dit urineren? Worden ze ’s nachts meermaals wakker om naar het toilet te gaan? Dit kunnen tekenen zijn van .
Mannen – Aandrangincontinentie is de meest voorkomende soort bij mannen. Het is vaak het gevolg van een vergrote .
Andere soorten voor vrouwen en mannen
Sommige mensen kunnen het toilet niet op tijd bereiken door moeilijkheden vanwege een fysieke of geestelijke aandoening. Dit heet functionele incontinentie.
Dit is gewoonlijk een combinatie van en , waarbij een van de vormen duidelijker aanwezig is dan de andere.- Neurologische blaasstoornissen
Bij sommige mensen kunnen hun hersenen niet goed communiceren met hun blaas. Daardoor kunnen ze hun blaas niet goed beheersen, of wordt deze volledig geleegd. Dergelijke kunnen worden veroorzaakt door een aantal ziekten. Als u denkt dat uw naaste misschien een dergelijke vorm van heeft, trek dan niet te snel een conclusie. Maar neem hem of haar zo snel mogelijk mee naar de dokter. Een professionele diagnose kan voor gemoedsrust zorgen.
Andere vormen voor mannen
- Postmictie
Dit is wanneer de blaas (urinebuis) niet helemaal leeg is en nog door blijft druppelen na het urineren. Het komt vaak voor samen met verzwakte . -
Als iemand last heeft van een constante of onderbroken urinestroom, dan hebben ze overloopincontinentie. Dit kan worden veroorzaakt door een obstructie of zenuwbeschadiging.
Twijfelt u over symptomen?
Als de symptomen van uw naaste niet duidelijk zijn, is het soms moeilijk te weten wat voor soort uw naaste heeft. Maak u niet druk, dit kunt u doen om erachter te komen.
Houd gedurende een week of twee een dagboek bij van hun patroon van urineren. Dan heeft u een overzicht om met uw dokter te bespreken. We adviseren u een dokter te raadplegen voor een correcte diagnose en advies over hoe u de situatie van uw naaste het best kunt aanpakken.
Wanneer u over incontinentie leert, zult u termen tegenkomen waarmee u niet bekend bent. Ontdek wat deze termen betekenen in de Verklarende woordenlijst.