Voor oudere zorgvragers die speciale zorg nodig hebben, kan slaaptekort leiden tot stemmingswisselingen, verminderd beoordelingsvermogen en geheugen, verhoogde gevoeligheid voor pijn, verhoogd risico op infectie, groter risico op vallen en moeilijkheden bij het omgaan met dagelijkse activiteiten en revalidatieprogramma’s.
Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam en slapen we minder diep, wat het risico met zich meebrengt dat we vaker wakker worden. De nierfunctie neemt ook af en de blaas verliest zijn elasticiteit, wat betekent dat we ’s nachts vaker moeten plassen.
Ouder worden vergroot ook de risico’s die komen kijken bij de nachtelijke bezoekjes aan het toilet. Onderzoek1 naar meer dan 400 gevallen waarbij ziekenhuispatiënten van 60 jaar of ouder een val hebben gemaakt, laat zien dat meer dan een derde van de vallen plaatsvond tijdens een toiletbezoek, alsook dat bijna de helft daarvan ’s nachts gebeurde.
Er zijn medische aandoeningen en bijwerkingen van geneesmiddelen die de aandrang om ’s nachts te plassen veroorzaken of vergroten, zoals hart- en nieraandoeningen, diabetes, aandrangincontinentie en diuretica. Indien u vermoedt dat een zorgvrager een onderliggende medische aandoening heeft of dat een geneesmiddel de aandrang om ’s nachts te plassen veroorzaakt, overleg dan de arts. Soms kan een eenvoudige verandering in het tijdstip waarop u de geneesmiddelen aanreikt ervoor zorgen dat er minder bijwerkingen zijn.
Ook slapeloosheid kan leiden tot vaak ’s nachts plassen, omdat een zorgvrager meer urine aanmaakt als deze wakker is. Er zijn veel chronische aandoeningen die slapeloosheid veroorzaken, zoals het “restless legs”-syndroom, slaapapneu, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.
Veel chronische ziekten veroorzaken ook ongemak of pijn, dus de behandeling van eventuele onderliggende medische aandoeningen en de toepassing van passende vormen van pijnbestrijding dragen ook bij aan de bevordering van de slaap en de vermindering van de nachtelijke urineproductie.